Sevgi ve Hoşgörüyle açılmayan gönül kapısı yoktur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sevgi ve Hoşgörüyle açılmayan gönül kapısı yoktur

Bugün yanımızda olmayanlar,yarın bizi yanında bulamazlar...
 
AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Tatlısu balıkları 3

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Bilgi manager
Admin


Mesaj Sayısı : 162
Yaş : 42
Kayıt tarihi : 16/06/07

Tatlısu balıkları 3 Empty
MesajKonu: Tatlısu balıkları 3   Tatlısu balıkları 3 Icon_minitimeÇarş. Haz. 20, 2007 11:47 am

TATLISU LEVREĞİ ( Perca luviatilis )
Kuzey bölgelerimizdeki akarsu ve göllerle, bunların denizle ilişkili acı su bölgelerinde yaşar. Boyu 25 - 30 cm. en çok 50 cm. olabilir. Fazla göç etmeyen, yumuşakçalar, küçük balıklar ve balık yumurtalarıyla beslenir. 7 - 8 derece sularda Mart - Haziran arası üreme yapar. Beyaz ve lezzetli etiyle taze olarak tüketildiği gibi olta avcıları için kıymetli bir balıktır.

BIYIKLI BALIK ( Barbus barbus )
Genelde 30 - 50 cm. uzunlukta ve 0,5 - 2 kg. ağırlıkta olur. büyüklerine seyrek rastlanır. Oksijeni bol hızlı akan nehirlerin berrak kum tabanlı bölgelerinde yaşar. Ülkemizin çeşitli yörelerinde türleri bulunur. Mayıs - Haziran arasında üremelerini yapar ve 5 000 - 30 000 yumurta döker. Bu devresinde yumurtaları zehirlidir. Eti fazla değerli olmamakla beraber avcılığı yönünden değerli bir balıktır.

TAHTA BALIĞI ( Blicca bjoerkna )
Marmara ve Trakya bölgesinde ağır akışlı nehirlerin sıcak, sığ ve bitkisi bol bölümlerinde yaşar. Göllerde de yaşam gösterir. Planktonlar, küçük canlılar ve bitkilerle beslenir. Mayıs - Temmuz arası üreme yapar. Çok yavaş büyür. 3- 5 yaşlarında 10 -12 en çok 25 - 35 cm. olabilir. Eti çok kılçıklı ve lezzetsizdir. Genelde Ekon balıkların yetiştiriciliğinde yem olarak kullanılır.

SUDAK ( Stizostedion lucioperca )
Marmara, Trakya, Karadenizle Göller bölgesinde 10 - 15 yıl yaşayan 40 - 70 cm. den 130 cm. boy ve 1 - 5 kg. dan 12 kg. ağırlıkta olabilen hareketli avcılığı zevkli bir balıktır. Kendinden küçük balıklarla beslenir. Nisan - Mayıs arsında 200 000 - 1 000 000 yumurta vererek ürer. Gündüzlerini dipte geçirip, avlanmak için sabah erken veya akşam üzerleri su yüzeyine çıkar. Etinin Deniz Levreğine yakın lezzeti ve bol verimliliği ile ekonomik değeri çok yüksek bir tatlısu balığıdır.

MİNİ İNCİ BALIĞI ( Phoxinus phoxinus )
Trakya bölgesindeki akarsularda yayılış gösterir. 7 - 10 en çok 14 cm ( dişileri ) boyunda olur. Suyu berrak oksijeni zengin akarsu ve göllerin dibi çakıllı bölgelerinde su yüzeyindeki böcekler, sinekler, dip hayvancıkları ve balık yumurtaları yiyerek yaşar. Küçük hareketli ve kurnaz bir balıktır. Mayıs - Haziran arası yaklaşık 1 000 yumurtasını taşlara yapıştırır. Üreme devresinde başının üzerinde inci benzeri pullar oluşur. Alabalık yumurtalarını aşırı derecede tüketmesi sebebiyle zararlı bir balık sayılır.

ANKARA ÇAMUR BALIĞI ( Neomacheilus angorae )
Orta ve Doğu Anadolu’nun göl ve akarsuları çamurlu, kumlu ve sazlı zeminlerde yayılış gösterir. Zeminlerde emdiği çamurlardan küçük hayvanlar, böcekler ve larvaları seçerek beslenir. 6 - 7 cm. ye büyüyebilir. Çok sığ suların yüksek ısısına dayanabilir. Mayıs - Haziran arasında yapışkan yumurtalarını kıyıların kumluk ve çakıllarına bırakır.

SİYAH SAZAN ( Mylopharyngodan piceus )
Çamur Sazanı olarakta bilinir. En çok 80 cm. boya ulaşır. Sakin akan nehirlerin çamur veya kumlu zeminlerinde, derinlerde kabuklular ve yumuşakçalarla beslenerek yaşar. Eti lezzetlidir. Çin’de üretimi yapılmasına rağmen ülkemizde yaşamı ve değerlendirilmesi henüz araştırılmaktadır.

TATLISU SARDALYASI ( Clupeonella abrau muhlisi )
İlk kez Rusya’ nın Abrau gölünde bulunmuş, ülkemizde 1943′ te Ulubat gölünde rastlanmıştır. İznik gölünde de yaşamaktadır. Boyları 7 - 8 ençok 12 cm olan, sürü halinde dolaşan bir Ringa/Tirsi türüdür. Planktonlar, küçük su hayvanları ve omurgasızlarla beslenir. 2 - 3 yaşlarında olgunlaşıp 10 -14 derece sularda Haziran - Ekim aylarında yumurtalarını açık suya bırakarak ürer. Bölgesel olarak tüketilir. Daha ziyade alabalık yetiştiriciliğinde yem balığı olarak değerlidir.

KIZILGÖZ ( Rutilus rutilus )
Karadeniz, Trakya, Marmara, ve Kuzeybatı Anadolu’nun sahil bölgelerindeki nehirlerinde yaşar. 25 - 30 en çok 50 cm. büyür. Kızılkanatla büyük benzerliği vardır. Küçük canlılar ve bitkilerle beslenir. Bahar aylarında ürer ve 50 - 100 000 yumurta bırakır. Eti değerli olmadığı için daha çok yem balığı olarak kullanılır.

ACIBALIK ( Rhodeus seiceus amarus )
Trakya, Marmara ve Karadeniz’de ağır akışlı akarsular veya göllerde yaşar. Bitkiler ve küçük hayvancıklarla beslenir. Ortalama 5 - 6 en çok 30 cm. büyür. Üreme devresi Nisan - Haziran arasıdır. Dişisi uzun hortumuyla yumurtalarını bir midyenin içine ustaca bırakır. Erkekde spermlerini midyenin açılıp kapanarak emdiği suya bırakarak yumurtaları döller. 2 - 3 haftada olgunlaşan yavrular midyeyi terk eder. Böylece küçük cüsselerine rağmen emniyetli üremenin ilginç doğa olayı tamamlanır.

GÜMÜŞ HAVUZ BALIĞI ( Carassius auratus gibelio )
Trakya ve Doğu Karadeniz’ in yumuşak zeminli bol bitkili akarsularında yayılış gösterir. Büyümesi daha hızlı olup 3 - 4 yaşında 15 - 20 cm. ye erişir. Daha büyüklerine de rastlanır. Mayıs - Haziran arası 160 - 380 000 yumurta döker. Bazı hallerde bu yumurtaları Sazan ve diğer Havuz Balıklarının da döllediği görülür. Eti yenir ve akvaryumlarda süs balığı olarakta yaşatılır.

TATLISU KOLYOZ BALIĞI (Chalcalbum us chalcoides)
Marmara, Kuzey Ege ve Karadeniz’in doğusundaki akarsu ve göllerin yüzeyinde yaşar, zaman zaman da nehirlerin denizle karışımı acısu bölgelerine iner. Böylece acısu ve tatlısular arasında göçler yapar. 15-30 cm. boyunda olabilir. Planktonlar, sinek larvaları (siv­risinek) ve küçük canlılarla beslenir. Mayıs-Haziran arasında 15 – 25 000 yumurtasını taşlık, çakıllık dere kenarlarına bırakır. Yıllar öncesi “Chalealburnus chal­coides flstanbulensis,, türü Haliçte Kağıthane deresin­de yaşardı. Eti lezzetli, bölgesel değeri olan bir balıktır.

AYNALI SAZAN ( Cyprinus carpio )
Pullu Sazan’ ın Çıplak - Çizgili ve Aynalı Sazan olarak adlandırılan yan türlerinin üretime en elverişli olanıdır. Kolay ürediği için çeşitli yörelerde ve özellikle baraj göllerinde üretimi yapılmaktadır. Yaşam öyküsü Pullu Sazan gibidir. Ekonomik değeri çok yüksektir. Çeşitli ülkelerde yılda 200 bin ton Sazan üretimi yapılmaktadır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.bilgidunyasi.org
 
Tatlısu balıkları 3
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Sevgi ve Hoşgörüyle açılmayan gönül kapısı yoktur :: Hayvanlar Alemi :: Su altı canlıları-
Buraya geçin: