Sevgi ve Hoşgörüyle açılmayan gönül kapısı yoktur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sevgi ve Hoşgörüyle açılmayan gönül kapısı yoktur

Bugün yanımızda olmayanlar,yarın bizi yanında bulamazlar...
 
AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Tatlısu balıkları 2

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Bilgi manager
Admin


Mesaj Sayısı : 162
Yaş : 42
Kayıt tarihi : 16/06/07

Tatlısu balıkları 2 Empty
MesajKonu: Tatlısu balıkları 2   Tatlısu balıkları 2 Icon_minitimeÇarş. Haz. 20, 2007 11:45 am

PULLU SAZAN ( Cyprinus carpio )
13 ve 14. yy. dan beri üretimi yapılan ve kolay yetişen, eti lezzetli, ekonomik değeri çok yüksek olan bir balıktır. 3 - 4 yaşlarında olgunlaşıp 200 - 300 000 yumurta verir. Ortalama 30 -40 cm. boy ve 500 - 1000 gr. ağırlıkta olur. Doğal yetişenlerinin 100 cm. ve 25 kg. olanlarına rastlanır. Sportif avcılığı değerlidir. Su böcekleri, kurtlar ve diğer hayvanlarla beslenir.

GÜMÜŞ SAZAN ( Hypophtalmichtys molitrix )
Diğer sazan türleri gibi Güneydoğu Asya kökenli bir balıktır. Ortalama 100 - 120 cm. boy ve 20 kg. ağırlığa erişirler. Fido planktonlarla beslenir. 3 yaşında cinsel olgunluğa erişip. 20 - 22 derece ve üstündeki sularda 140 000 yumurta verir. Yağsız ve lezzetli eti Çin’de oldukça değerlidir. Bu nedenle ülkemize getirilerek araştırma enstitülerinde yaşam uygulama ve üretme şartları incelenmektedir.

KOCA AĞIZ ( Aspius aspius )
Trakya, Marmara, ve Kuzey bölgelerimizin hızlı akarsularında yaşar. Ortalama 60 - 80 en çok 100 cm boy ve 2 - 4 kg. dan 10 kg.’ a kadar büyüyebilirler. Etçil bir balıktır, su içindeki her türlü hayvanla beslenebilir. Erginleri yalnız dolaşır. Cinsel olgunluğa 4 - 5 yaşlarında ulaşıp Nisan - Temmuz arasında 80 - 100 000 yumurta verir. Az lezzetli eti nedeniyle ekonomik değeri bölgeseldir. Buna karşın olta avcılığı çok zevkli bir balıktır. Yaşam karakteri bu balığın aynı olan ” Aps. vorax ” türü Fırat ve Dicle nehirlerinde yaygındır. Sis balığı olarak tanınır. Boyları 40 cm. olur.

GÖRDEK (Rutilus rubilio)
Kızılgöz ailesindendir. Kuzey Ege, Marmara ve Trakya’da fazla hareketli olmayan akarsuların zengin bitkili kıyı bölgelerinde yaşar. Kış aylarını daha derince sularda geçirir. Kurtlar, böcekler kabuklular ve böcek, sinek Iarvalarıyla beslenir. Boyu 15-20, en çok 25 cm. olur. Nisan-Mayıs arası ürettiği yumurtalarını bitkile­rin arasına bırakır. Besin yönüyle değersizdir, fakat av yemi olarak değerlidir.

GÜMÜŞ BALIĞI (Atherina boyeri)
Denizlerimizde yaygın olan Gümüş’ün Sapanca, İznik ve Köyceğiz göllerinde yaşayan bir turu dür. Sıcak sularda böcek larvalar, ve sualtı hayvancıklarıyla beslenerek yaşar.Mayıs-Eylül arasındaki üreme devresinde yaklaşık 600 yapışkan yumurtasını kumlu, çakıllı zeminlere bırakır. Su yüzeyine yakın sürü halinde dolaşırken su kuşlarına yem olur.Eti yenebilir. Daha çok balık üreticiliğinde yem veya balık unu endüstrisinde değerlenir.

LEVKİT BALIĞI (Rutilus fiisii)
Karadeniz’ in Doğu ve Batısıyla Trakya’daki nehirler ve bu nehirlerin denizle karışımı acısu bölgelerinde yaşar. Genelde 40 - 50, en çok 70 cm. boy ve 5 kg. ağırlıkta olabilir. Küçük balıklar, kurtlar ve böcek yumurtalarıyla beslenir, Nisan - Mayıs aylarında nehirlerin içlerine ve göllere girerek üreme yapar. Etinin gıda yönüyle ekonomik değeri olduğu gibi amatör olta avcıları içinde kıymetlidir.

KABABURUN (Chondrostoma nasus)
Çeşitli türleriyle ülkemizde yaygındır. Göl ve nehirlerin giriş - çıkışlarının dibe yakınlarında çakıllı bölgelerde yaşar. Boyları 25 - 40, en çok 50 cm. olur. Taşlara yapışık yosunlar, bitki kökleri ve dip hayvanlarıyla beslenir. Mart - Mayıs arası ürer ve 100.000’e yakın yumurtasını çakılların üstüne yapıştırır. Farklı türleri bölgelere göre çeşitli şekillerde değerlendirilir.

TATLISU KAYABALIĞI ( Proterorhinus marmoratus )
Karadeniz’ e akan akarsuların diplerinde fazlaca rastlanan yaşamı diğer Kayabalıklarıyla benzerlik gösteren boyları en çok 11 - 12 cm. olabilen bir balıktır. 2 - 3 yaşlarında olgunlaşan dişileri topluca yumurta verir. Erkeklerde nöbet tutarak yumurtaları bekler.Yumuşakçalar ve küçük karideslerle beslenir. Tatlı suların girişinde böcek larvaları da yer.Doğa dengesi balığıdır. Sportif veya ekonomik yönü olmayan bir türdür.

DAĞ ALASI ( Salmo trutta macrostigma )
Çoruh, Ege ve Konya Ereğlisi çevrelerinde dağ göllerinin soğuk, berrak ve temiz sularında yaşar. Zaman zaman nehirlere de girer. Bilimsel olarak dünyamızın son buzul çağında dağ göllerinde kalıp geliştiği teorisi vardır. Boyu 40 - 60 cm. den 1 m. ye ağırlığı 1 - 3 kg. dan 14 kg. a kadar olabilir. 3 - 4 yaşında olgunlaşıp göllerin buzla kaplandığı Ekim - Ocak aylarında yumurtalarını çakıllara bırakır. Çok lezzetli etinin yanısıra sertlik ve çevikliği ile avcılığı da değerlidir.

GÖKKUŞAĞI ALABALIK ( Salmo gairdneri )
Kuzey Amerika kökenlidir. Yetiştirilmek üzere dünyaya yayılmış, bu arada ülkemizede getirilmiştir. Temiz oksijeni bol sularda yapay yemler veya küçük balıklarla beslenebilen yetiştiriciliğe en uygun, tuzlu deniz suyuna da toleransı olan bir alabalık türüdür.

DERE KAYABALIĞI ( Gobio gobio )
Ülkemiz akarsularında çeşitli türleri yerine göre adlar alır. 5 - 6 yılda yavaş büyüyerek 12 - 20 cm. boya ulaşır. Fazla hareket etmeden su altında yatarak ömrünü geçirir. Nisan - Haziran da 12 - 18 derece sularda haftalık aralıklarla ürer. Dişileri 1 000 - 3 000 yumurta verir. Eti lezzetlidir. Büyük balıkları avlamak için yem olarakta kullanılır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.bilgidunyasi.org
 
Tatlısu balıkları 2
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Sevgi ve Hoşgörüyle açılmayan gönül kapısı yoktur :: Hayvanlar Alemi :: Su altı canlıları-
Buraya geçin: