Sevgi ve Hoşgörüyle açılmayan gönül kapısı yoktur
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sevgi ve Hoşgörüyle açılmayan gönül kapısı yoktur

Bugün yanımızda olmayanlar,yarın bizi yanında bulamazlar...
 
AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Tatlısu balıkları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Bilgi manager
Admin


Mesaj Sayısı : 162
Yaş : 42
Kayıt tarihi : 16/06/07

Tatlısu balıkları Empty
MesajKonu: Tatlısu balıkları   Tatlısu balıkları Icon_minitimeÇarş. Haz. 20, 2007 11:43 am

YILAN BALIĞI ( Anguilla anguilla )
Erkekleri 30 - 50 cm. dişileri 45 - 100 cm. olabilen hem tatlı, hem tuzlu sularda yayılış gösterir. Doğumu ve 3 aylık gelişiminden sonra tatlı sulara girer. 8 - 20 yıl buralarda kaldıktan sonra tekrar üremek için Atlas Okyanusunda Sargossa denizine yönelirler. Burada yaklaşık 7 - 10 derece sularda 1 000 - 3 000 metre derinlikte milyonlarca yumurta döker. Dönüşü başarabilen yavrular tekrar acı su bölgelerine geri döner. Yırtıcı ve obur bir canlıdır. Yumuşakça, kabuklular ve balıklarla beslenir. Etinin lezzeti yanında yetiştirmeye uygunluğu ile ekonomik değeri çok yüksektir.

TATLISU KEFALİ ( Leuciscus cephalus )
Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaygın olan, hızlı akan dere veya nehirlerde, 7 - 10 yaşlarında 30 - 40 cm. boy ve 600 - 1 000 gr. ağırlığa erişen bir Kefal türüdür. Yavru safhasında küçük kurtlar, karides ve böcek yavrularıyla beslenirken büyüyünce otta yer. Yaşlandıkça yırtıcı olup kurbağa ve sıçrayarak su dışındaki kelebekleri yiyebilir. Nisan - Haziran arası 45 - 50 000 yumurta dökerek ürer. Etinin lezzetsiz ve değersiz oluşuna karşı avcılığı çok makbuldür.

KADİFE BALIĞI ( Tinca tinca )
Kuzey bölgelerimizin bol bitkili durgun veya yavaş akıntılı sularında yaşar. Genelde 30 - 40 cm. en çok 60 - 70 cm. olur. Planktonlar, küçük balıklar ve yumuşakçalarla beslenir. Gündüzlerini dipte geçirip geceleri avlanır. Mayıs - Haziran arası üreme yapar. Eti lezzetlidir. Sazan yetiştiriciliğinde yardımcı olarak düşünülen bir balıktır. Sportif yönü zevklidir.

KIZILKANAT ( Scardinius erythrophthalmus )
Kuzey Anadolu’da ağır akışlı nehirler, göl ve göletlerin yumuşak tabanlı zeminlerinde yumuşakçalar ve bitkilerle beslenerek 10 - 11 yıl yaşar. 20 - 40 cm. boy ve 200 - 400 gr. ağırlıkta olur. 3 -4 yaşında olgunlaşıp ortalama 600 000 yumurta döker. Eti lezzetli fakat çok ince kılçıklı olduğu için makbul değildir. Turna gibi yırtıcı balıklar için değerli bir yemdir.

ÇAPAK BALIĞI ( Abramis brama )
Marmara ve Karadeniz’ in akarsu ve göllerinde, bazı türleride Ankara ve Kırşehir yörelerinde yaşar. Boyları ortalama 30 - 40 cm.’ den 70 cm. ve 3 kg.’ dan 6 kg.’ a kadar ulaşabilir. Kurtlar böcekler ve yosunlarla beslenir. 10 yıl yaşayabilir. Mayıs - Haziran arası yaklaşık 100 000 yumurta ile üreme yapar. 1 kg.’ ın üzerindekilerin eti lezzetlidir. Küçükleri ise av balığı olarak değerlidir.

İNCİ BALIĞI ( Albunus alburnus )
Pullarından yapay inci yapılması ismini verir. Ülkemizde çeşitli türleri yaşar. Boyları 15 - 20 cm. olur. Manyas ve Ulubat göllerinde bolca bulunur. Planktonlar, kurtlar, böcek larvaları ve su yüzeyindeki sinekleri avlayarak beslenir. Nisan - Mayıs arası üreyip yapışkan yumurtalarını nehirlerin giriş veya çıkışındaki kıyıların kumluklarına bırakır.

HOROZBINA (Blennius fluviatilis)
Marmara, Ege ve Akdeniz akarsular ve bunların de­niz karşımı acısu bölgelerinde yaşar. Boylan deniz­de yaşayanlara göre daha küçüktür. 8-12, en çok 15 cm . Akdeniz deki türleri 20 cm. ‘e ulaşabilir. Su altın­daki küçük hayvanlar veya böcek Larvalarıyla beslenir. Yaz aylarında üreyip yumurtalarını taşlar ve midye kabukları arasına ustaca gizler. çıplak ve pulsuz derisi yapışkan bir sıvı ile kaplıdır. Ekonomik bir değeri yoktur.

HAVUZ BALIĞI ( Carrasius carrasius )
Trakya - Marmara bölgeleri, Kızılırmak, Yeşilırmak deltaları ve Çoruh havzasında yayılış gösterir. Boyları 15 - 25 en çok 45 cm. ve 2 - 3 kg. ağırlıkta olur. Su içindeki otlar, dip hayvanları ve sinek larvalarıyla beslenir. Sazan’ a benzer ve akrabadır. Mayıs - Haziran arası 14 - 20 derece sularda 150 - 300 000 yumurtasını otların üzerine bırakır. Suyun kirliliği ve Oksijen toleransına dayanıklı bir balıktır. Büyüklerinin eti lezzetlidir. Batı ülkelerinde üretimi yapılmaktadır.

KIRMIZI HAVUZ BALIĞI
Biyolojik yaşamı diğer Havuz Balığı türleri gibidir. 15 - 20 cm. boyu ve renginin güzelliği ile eski çağlardan beri havuzların şimdilerde de akvaryumların klasik ve kıymetli balığıdır. Çin’ de ve Japonya’ da üretilen çeşitli türleri ve formları mevcuttur.

NOKTALI İNCİ BALIĞI ( Alburnus bipunctatus )
Karadeniz, Trakya ve Marmara’daki akarsularda yaygındır. Boyları 9 - 13 en çok 16 cm. olur. Temiz ve hızlı akan suların dibe yakınlarında zaman zaman akıntıya karşı yüzerek yaşar. Küçük planktonlar ve dip hayvanlarını yiyip, su yüzeyindeki sinekleri avlayarak beslenir. Mayıs - Haziran arası üreyerek yumurtalarını kumlu, çakıllı sahillere bırakır. Avcılıkta yem olarak kullanılması yanı sıra, doğadaki önemi daha önemlidir.

DERE PİSİSİ ( Pleeuronectes flesus )
Nehirlerin denizlere karışımı acısu bölgelerinde veya akarsuların daha içlerinde yaşayan bir Pisi türüdür. Akdeniz’de fazla rastlanır. Az akıntılı suların kumsal diplerinde Fazla hareket etmeden yaşar. Ortalama 25 - 30 en çok 50 cm. boyda olur. Etçil bir balıktır. Bulunduğu bölgenin su ısısına göre değişik olarak Şubat - Mayıs arasında ürer ve 800 000 yumurta bırakır. Eti çok lezzetli ve ekonomik değeri çok yüksek bir balıktır.

SOMON BALIĞI ( Salmo salar )
Anayurdu Kuzey Amerika’dan dünyaya yayılmış, üretilmek üzere ülkemize getirilmiştir. Boyu ortalama 60 - 100 cm. ağırlığıda 3 - 15 kg. olabilir. 150 cm. ye ulaşanları olur. Hızlı akarsuların oksijeni bol temiz sularında yaşar. Doğal yetişenleri 2 - 3 m. yükseğe atlaya sıçraya yüzerek 2 - 3 000 km. lik nehir kaynaklarına ulaşıp burada Ekim - Kasım arası üreme yapar. Yetişkinler denizede uyum gösterir. Etoburdur, böcekler, sinekler, kabuklular ve irili ufaklı balıklarla beslenir. Tatlısu Balıklarının eti en lezzetli olanıdır. Ayrıca yumurtasından kırmızı havyar elde edilir. Ekonomik değeri çok yüksektir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.bilgidunyasi.org
 
Tatlısu balıkları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Sevgi ve Hoşgörüyle açılmayan gönül kapısı yoktur :: Hayvanlar Alemi :: Su altı canlıları-
Buraya geçin: